THE SCIENTIFIC SIGNIFICANCE OF THE DEPENDENCE ON THE CRITICAL POINT OF DAMAGE TO GRAIN PRODUCTS DURING STORAGE CONDITIONS WITH THE “POTATO DISEASE”
Keywords:
Plant microbiota, microorganisms, roots, dead cells, potato diseases, infected, sticks, wheat, corn, pathogenic diseases, KOE/g (the number of spore-forming bacteria in the grain, g)Abstract
This work, using a new instrumental method and a new indicator, provides a
quantitative, objective and reliable assessment of the quality of grain and grain products when
assessing their damage by pathogens “potato stick disease” along the entire technological chain of
production of bread and bakery products from grain. In identifying patterns of interrelation between
the enzymatic activity of spore-forming bacteria Bacillus subtilis in the manifestations of “potato
disease,” the results of experimental and production studies of its microbiota in 1 g from 107 to 109
KOE/g are presented
References
Авдиюк, Е.В. Очистка α-амилаз Aspergillus flаvus var. oryzae и Bacillus subtilis и их свойства /
E. В. Авдиюк, Л.Д. Варбанец, Л.А, Сафронова, Е.С. Харкевич // Biotechnologia Acta – 2012. -
№5. – 91-99 с
Акопян, Л.А. Распространенность штаммов бактерий вида B. сereus / Л.А. Акопян, Э.Г.
Африкян // Журн. эксп. и клин. медицины. – №5. – 1967. – Р.22.
Аскалонов, С.Л. Пищевые заболевания, вызываемые спорообразующими аэробными
бактериями Bac. Mesantericus и Bac. Cereus / С.Л. Аскалонов, А.И. Ильченко // Вопросы
питания. – Киев: Госмедиздат УССР, 1962. – С.226-229.
Ауэрман, А.Я. Технология хлебопекарного производства. М.: Легкая и пищевая
промышленность, 1984.
Афанасьева, О.А. Микробиологический контроль хлебопекарного производства / О.А.
Афанасьева. – М.: Пищевая промышленность, 1976. -С. 113
Афанасьева, О.В. Микробиология хлебопекарного производства [Текст] / О.В. Афанасьева; С.-
Петерб. фил. Гос. НИИ хлебопекар. пром-ти (СПб Ф ГОСНИИХП), - СПб.: Береста, 2003. -
с.
Бакулов, И.А. Токсикоинфекции и токсикозы. Вопросы профилактики заболеваний / И.А.
Бакулов, А.М. Смирнов, Д.А. Васильев // Ульяновск, УГСХА, 2004. – С.64 – 66.
Берковски, Э.И. За круглым столом – о качестве хлеба в Киргизии // Хлебопродукты. – 1991. –
№8. – С. 23-29.
Билай. В.И. Основы общей микологии. – М:Вища школа, 1974. – 395 с.
. Богатырева, Т.Г. Значение хлебопекарных дрожжей в технологии и микробиологическом
заражении хлеба / Т.Г. Богатырева, И. Г. Белявская //Хлебопродукты.–2012.–№2.-С.56-59.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Innovatsion texnologiyalar
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.