KARTOSHKA NAVLARINI YETISHTIRISHDA SIDERATSIYADAN FOYDALANISH
##semicolon##
siderat ekinlarumumiy vergul ro'yxat seperatori sideratsiyaumumiy vergul ro'yxat seperatori biomassaumumiy vergul ro'yxat seperatori o‘sish va rivojlanishumumiy vergul ro'yxat seperatori o‘suv davriumumiy vergul ro'yxat seperatori kartoshka navlariumumiy vergul ro'yxat seperatori barg sathiumumiy vergul ro'yxat seperatori hosildorlik##article.abstract##
Qashqadaryo viloyatining qadimdan sug‘oriladigan tipik bo‘z tuproqlari
sharoitida ilkbor turli siderat ekinlarning o‘sishi, rivojlanishi, yashil massa va urug‘ hosili bo‘yicha
baholangan va istiqbolli siderat (raps, moyli turp, gorox, ko‘k xantal, gorox+moyli turp) ekin turlari
tanlandi. Toza va aralash ekilgan siderat ekinlarning o‘sishi (o‘simlik bo‘yi 71,6-219,6 sm),
rivojlanishi (1 m2
da tup soni 103,4-556,2 dona) va biomassa hosildorligi 26,4-34,6 t/ga tashkil etdi.
Tuproq haydov qatlamida makroagregatlar ulushi 13,4-25,9% ga oshganligi, mikroagregatlar esa
24,7-27,6% ga kamaygani, hajm massasi 1,23-1,31 g/sm3
ga kamaygani va suv o‘tkazuvchanligi
71,0-124,7 m3
/ga oshganligi va gumus – 1,19-1,22; nitrat azoti 12,38-33,56, harakatchan fosfor -
31,37-43,25, almashinuvchi kaliy - 311,4-326,2 mg/kg.ga ortganligi, begona o‘tlar miqdori 7,4-
17,5% yoki I va II-balldan oshmaganligi, yomg‘ir chuvalchanglari soni 3,1-6,3 barovarga ortganligi
o‘rganildi. Turli kartoshka navlarining rivojlanishi (o‘suv davri 3-10 kunga uzaygan, balandbo‘yli
66,4-80,7; serpoyali 4,1-5,4 yoki 1,0-1,6 donaga ziyod; barg sathili (69,6-71,5 ming m2
), baquvvat
palak (404,4-495,3 gramm), sog‘lom tup va hosilning shakllanishi (tuganak hosili 617,5-887,5
gramm, tuganaklar soni 6,7-11,2 donani, bitta tuganak o‘rtacha vazni 76,2-90,2 gramm), hosildorlik
(30,7-34,2 t/ga va shundan tovar hosil 29,6-33,4, aynimagan urug‘bop tuganaklar hosili 21,2-29,2
t/ga, ko‘payish koeffitsiyenti 6,3-8,3 dan ziyod) sifatiga sideratlarning ta’siri asoslandi.
##submission.citations##
Орипов Р.О. Фитосанитарное и биоэнергетическое значение промежуточных культур. - Т.:
- 1988.- С.50.
Andy Mcluire at all. Green Manuring with Mustard. Agrichemikal and Environmental news//
June. – 2003. issue 206, www. Ae news.wsu.edu/ june 03.
Glais L, M Tribodet, JP Gauthier, S Astier-Manifacier, C Robaglia, and C Kerlan. RFLP mapping
of the whole genome of ten viral isolates representative of different biological groups of potato virus
Y// J. Arch Virol. - 1998. – Vol. 143(8): - р. 2077-2091.
Бердников А.М., Косьянчук В.Р. Возделывание картофеля с использованием сидератов. //
Ж. Земледелие. – М.:- 1999.- № 4. – С.26.
Свист В.Н., Марухленко А.В. При запашке сидератов урожай и качество картофеля
повышаются. // Ж. Картофель и овощи. – 2010. - № 4. – С.16-17.
Гришин С.А., Брысозовский И.И. Совместное внесение сидератов и минеральных
удобрений повышает доходность отрасли. // Ж. Картофель и овощи. – 2010. - № 1. – С.6-7.
Терехов И.В. Сидераты эффективны.// Ж. Картофель и овощи. - 2015. - № 7. - С.33-34.
Davis J.R., Huisman O.C., Westermann D.T., Everson D.O., Sorensen L.H. and Schneider A.T.
Alternative approaches for control of Verticillium wilt of potato with sudangress// Amer. J. of Potato
Res. – 1997. - Vol. 76(4): - p. 292-295.
Методика исследований по культуре картофеля. - М.: - ВНИИКХ. - 1967. - С.204.
Доспехов Б.А. Методика полевого опыта. - М.: “Агропромиздат”. - 1985. - С.351.
Kirkegaard JA, Wong PTW, Desmarchelier JM. In vitro suppression of fungal root pathogens of
cereals by Brassica tissues// Plant Pathol. - 1996. 45: 593-603.
Neubauer C, Heitmann B, Müller C. Biofumigation potential of Brassicaceae cultivars to
Verticillium dahliae// Eur J Plant Pathol. – 2014. -140: 341-352.
Larkin RP, Honeycutt CW, Olanya OM. Management of Verticillium wilt of potato with
disease-suppressive green manures and as affected by previous cropping history//Plant Dis. - 2011.
:568-576.
http://www.apsnet.org/publications/plantdisease/2010/December/Pages/94.12.1491.aspx.
Larkin RP. Green manures and plant disease management. CAB Reviews: Perspectives in
Agriculture, Veterinary Science, Nutrition and Natural Resources// CAB Reviews. - 2013. 8-037: p.
-10.
##submission.downloads##
Taqdimot chop etildi
##submission.howToCite##
##issue.issue##
Bo'lim
##submission.license##
##submission.copyrightStatement##
##submission.license.cc.by-nc4.footer##