Analysis of factors affecting economic growth in industrial enterprises of Kashakadarya region
Keywords:
economic growth, industrial enterprises, GDP, industrial output, mechanism, population employment, social and economic problemsAbstract
This article analyzes the essence of economic growth of industrial enterprises in the region and its role in the
economy, as well as factors influencing the economic development of industrial enterprises. Also, the effective development
of an industrial enterprise is based on the diversification of its modern industries and increasing the volume of output of
modern industrial products, creating certain socio-economic conditions to increase the labor potential in society, ensuring
employment of the population, increasing the volume of gross domestic product, dividing the population into industrial
products, issues are highlighted creating demand for labor, expanding the division of labor.
Before the stage of development of industrial enterprises in the regions, priority in ensuring economic growth was given to
natural and labor resources, and at the stage of development of industrial enterprises - to material resources; at the present
stage, after the development of industrial enterprises, the role of intellectual and information resources comes to the fore.
The development of the leading countries of the world has led to the formation of a new economy of knowledge, innovation,
global information systems, new technologies, and venture business. The analysis of these data is reflected in this article.
References
https://www.imf.org/ru/Blogs/Articles/2023/01/30/
global-economy-to-slow-further-amid-signs-of-resilience-and-china-re-opening
O‘zbekiston Respublikаsi Prezidentining 2020 yil 9 sentabrdаgi «Respublikа oziq-ovqаt sаnoаtini jаdаl rivojlаntirish hаmdа аholini sifаtli oziq-ovqаt mаhsulotlаri bilаn
to‘lаqonli tа’minlаshgа doir chorаtаdbirlаr to‘g‘risidа»gi
PQ-4821-son qаrori.
Друкер П.Ф. Бизнес и инновации. – М.: Academia, 2009.
– 221 с.;
Мильнер Б.З. Теория организации: Учебник. - 7-e изд.,
перераб. и доп. - М.: ИНФРА-М, 2009. – 864 с.;
Портер М. Конкуренция. – М.: Вильямс, 2010. – 592 с.;
Херцберг Ф., Mocнер Б., Блох Снидерман Б. Мотивация
к работе. – М.: Вершина, 2007. – 240 с.;
Эмерсон Г. Двенадцать принципов
производительности. – М.: URSS, 2019. – 224 с.;
Васильева Н.К., Мезина С.А., Воротникова A.М.
Анализ финансового состояния предприятий
пищевой промышленности //Вестник Академии
знаний. – 2020. – №. 2 (37). – С. 105-110;
Парахина Л.В. Управление ресурсосберегающей
деятельностью и оценка ее эффективности
на предприятиях пищевой промышленности:
автореферат дисс. к.э.н. 08.00.05. Орел 2013. – 24 с.;
Пилипук А.В. Конкурентоспособность предприятий
пищевой промышленности Беларуси в условиях
построения Евразийского экономического союза.
– Минск: Институт системных исследований в АПК
НАН Беларуси, 2018. – 237 с.;
Шутилина Е.Ю. Формирование инновационной
политики предприятий: на примере предприятий
пищевой промышленности: автореферат дисс. к.э.н.
00.05. Воронеж 2009, 24 с.;
Якушков Д.Ю. Анализ рынка пищевой
промышленности и перспективы его развития //
Экономика и бизнес: теория и практика. – 2018. - №6.
– С. 216-218.
Кадыров А.М. Инновационный потенциал развития
промышленных предприятий республики в
условиях рынка. Научно-практическая конференция
«Новое качество экономического роста: инновации,
конкурентоспособность, инвестиции» – Т.: 23 апреля
г.;
Махкамова М.А. Формирование организационноэкономического механизма управленияинновационной деятельностью на промышленных
предприятиях Республики Узбекистан. Дисс. док.
экон. наук. – Т.: 2004. – 291 с.;
Салимов Б.Т. Моделирование использования и
развития производственного потенциала региона
(на примере Сырдарьинской и Джизакской областей
Республики Узбекистан): дисс д.э.н. - Т.: 1992;