THE ROLE AND IMPORTANCE OF ORGANOLEPTIC ANALYSIS IN PRODUCT QUALITY ASSESSMENT
Keywords:
food, organoleptic analysis, , sensory analysis, tasting analysis, tasterAbstract
The quality of products is assessed by several indicators. We use such methods as measurement methods, statistical method, calculation method, sociological method, expert method. There is another method of evaluating the quality of products, which is directly used by every consumer. This is a method of organoleptic evaluation. In this method, the role of a measuring device is performed by human sensory organs (eyes, ears, organs of taste, sense of smell, touch).This article provides information on the application and significance of organoleptic methods in assessing the quality of products, the advantages and disadvantages of organoleptic analysis. The results and conclusions of organoleptic analyses conducted on product samples and the authors' suggestions are also presented.
References
“Oziq-ovqat mahsulotining sifati va xavfsizligi toʻgrisida” Oʻzbekiston Respublikasi qonuni. Toshkent, 1997-yil 30-avgust.
ГОСТ Р ИСО 53701-2021 "Руководство по примениню ГОСТ ISO/IEC 17025 в лаборатриях, применяющих органолептический анализ". Mосква, Стандартинформ, 2021.
ГОСТ 5667-65 Хлеб и хлебобулочные изделия. Правила приемки, методы отбора образцов, методы определения органолептических показателей и массы изделий. Москва, Стандартинформ, 2006.
Шидловская В.П. Органолептические свойства молока и молочных продуктов. Справочник. – М.: Колос, 2004. -360 с.
Чугунова О. В. Использование методов дегустационного анализа при моделировании
рецептур пищевых продуктов с заданными потребительскими свойствами. Mонография. М-во образования и науки РФ, Урал. гос. экон. ун-т. – Екатеринбург: Изд-во Урал. гос. экон. ун-та, 2010. –148 с.
Karimqulov Q.M., Uzoqov I.E., Sarikulov M.X., Xursanova M.Y. Oziq-ovqat mahsulotlarini sifatini aniqlash va tasniflash usullari. "Science and Education" Scientific Journal/Impact Factor - 3.567 (SJIF) September 2022/Volume 3, Issue 9. 157-161 betlar.
Корячкина С.Я. Методы исследования качества хлебобулочных изделий: учебно-методическое пособие для вузов / С.Я. Корячкина, Н.А. Березина, Е.В. Хмелева. – Орел: ОрелГТУ, 2010. – 166 с.
Кобзева Т.В. Особенности органолептической оценки функциональных продуктов на молочной основе. - https://www.vnimi.org/storage/sbornik-vnimi-2020/sbornik-statei-100-st-160620-240-244.pdf
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Innovatsion texnologiyalar
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.