KONVERTER CHANGLARI TARKIBIDAN OLTIN VA KUMUSHNI AJRATIB OLISH TEXNOLOGIYASINI TADQIQ QILISH - Saidaxmedov , Aktam; Amriddinov , Muxriddin; Murodillaeva , Sabrina (Sanoatda raqamli texnologiyalar, 2024)
Maqolada mis eritish zavodlarida pechlarning mo‘risidan chiquvchi changlarni qayta ishlab, ular tarkibidan og‘ir rangli va nodir metallarni ajratib olish usullarini tahlil qilingan. Sulfat kislotasida mis va rux eritmaga ajraladi, kek tarkibidagi qo’rg’ooshin tuzli eritmaga o’tkaziladi, tuzli tanlab eritish kekidan kumush nitrat kislotasida eritmaga ajratib olinadi va kek tarkibida qolgan oltin shox arog’ida tanlab eritilib ajratib olinadi.