TOSHKENT SHAHRIDA AZOT OKSIDI (NO) VA AZOT DIOKSIDI (NO2) KONSENTRATSIYASINING TREND TAHLILI (MANN-KENDALL TESTI ASOSIDA) - Nosirov , Nozimbek Bekzodo‘g‘li; Samiyev , Luqmon Nayimovich (Sanoatda raqamli texnologiyalar, 2024)
Ushbu tadqiqotda 2012-yilning yanvar oyidan 2022-yilning dekabr oyigacha bo‘lgan davrda Toshkent shahri havosida Azot oksidi (NO) va Azot dioksidi (NO2) konsentratsiyasining ko‘p yillik o‘rtacha qiymatlari MS Excel dasturi orqali analiz qilindi. Mann-Kendall trend testi asosida o‘zgarish dinamikasi statistik tahlil qilindi. Trend test natijasiga ko‘ra, ahamiyatli o‘zgarish oktabr (Z=2.26) oyida ekanligi aniqlandi, bu natijalar mos ravishda NO uchun (Z=2.02) va NO2 uchun (Z=2.26). Ushbu natijalar asosida kelajakda atmosfera havosi monitoringini yuritish bo’yicha kerakli xulosalar olindi.