KIMYOVIY KORXONALAR CHIQINDILARIDAN FLOTAREAGENT OLISH IMKONIYATLARINI O‘RGANISH - Muzaffarov , Umurbek Umarovich; Aripov , Avaz Rozikovich; Sayfullayev , Farruxjon Ibodovich; Qurbonov , Mehrob Nuriddinovich (Sanoatda raqamli texnologiyalar, 2024)
Maqolada sulfidli rudalarni flotatsiya usulida boyitish uchun ishlatiladigan ko‘pik hosil qiluvchi moddalarni ishlab chiqarish uchun kimyoviy ishlab chiqarish chiqindilaridan foydalanish imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi. Kimyoviy ishlab chiqarish chiqindilarini qayta ishlash va ularni ikkilamchi xomashyo sifatida ishlatish muammosi bugungi kundagi eng dolzarb masalalardan biridir. Bu muammo bir qancha muhim jihatlarni qamrab oladi. Kimyoviy chiqindilardan foydali komponentlarni ajratib olish texnologik jarayonlar orqali birlamchi xomashyodan shunga o‘xshash moddalarni olishga qaraganda iqtisodiy jihatdan foydaliroqdir. Bundan tashqari, chiqindilardan olingan komponentlar samarali tarzda qayta ishlanishi va qayta ishlatilishi mumkin.