FISCHER-TROPSCH SINTEZI ORQALI Na –ASOSIDA BOYITILGAN Fe-Zn TARKIB KATALIZATORLARDA OLEFIN ISHLAB CHIQARISH - Egamnazarova , Fazilat Do‘stqobilovna; Qo‘yboqarov , Oybek Ergashovich; Panjiyev , Ulug‘bek Rustamovich (Sanoatda raqamli texnologiyalar, 2024)
Ushbu tadqiqotda, Fischer-Tropsch sintezini (FTS) amalga oshirishda chiziqli alfa-olefinlar (a-olefinlar) ishlab chiqarishning iqtisodiy salohiyatini oshirish uchun Na bilan boyitilgan Fe-Zn tarkibli katalizatorlar o’rganilgan. Tadqiqot Na0.2/Fe1Zn1.2Ox katalizatorining optimal sharoitlarda singazni 340℃ va 2,0 MPa haroratda chiziqli a-olefinlarga aylantirishda yuqori katalitik faollik va barqarorlikni ko‘rsatishini aniqladi. Katalizatorlarning olefin selektivligi 61,3% ga yetdi, bu esa uglevodorod rentabelligini 49,7% gacha oshirdi. Reaksiya davomida a-olefinlarning tarmoqlangan parafinlarga aylanishi kam bo‘lib, katalizatorning samaradorligi boshqa katalizatorlarga nisbatan yuqori bo‘ldi.