ALYUMINIY ERITISH JARAYONIDA HOSIL BO‘LGAN CHIQINDI SUVLARIDAN GALLIY AJRATIB OLISH JARAYONINI TAHLIL QILISH - Shodiyev , Abbos Ne’mato‘g‘li; Abdiazizov , Asliddin Adhamo‘g‘li (Sanoatda raqamli texnologiyalar, 2024)
Ushbu maqolada O‘zbekiston rangli metallurgiya sanoatida mahalliy mineral xomashyo resurslaridan foydalangan holda rangli, nodir va qimmatbaho metallarni ajratib olish texnologiyalarining rivojlanishi va ularning amaliy qo‘llanilishi keng tahlil qilingan. Ayniqsa, galliy kabi nodir va qimmatbaho metallarning ajratib olinishi alohida diqqatga sazovor bo‘lib, ushbu jarayonning texnologik afzalliklari va murakkabliklari batafsil o‘rganilgan. Maqolada alyuminiy eritish jarayonida hosil bo‘ladigan chiqindi suvlaridan galliyni ajratib olish usullari chuqur tahlil qilinib, bu jarayonning iqtisodiy jihatdan samaradorligi va ekologik xavfsizligi haqida fikr yuritiladi. Chiqindi suvlarni qayta ishlash orqali galliyni ajratib olishning O‘zbekiston sanoatidagi ahamiyati ko‘rib chiqilgan, bu esa nafaqat iqtisodiy foyda keltiradi, balki atrof-muhitni muhofaza qilishga ham katta hissa qo‘shadi. Shuningdek, maqolada bu texnologik jarayonning sanoat ishlab chiqarishida qo‘llanilishi, uning energetik samaradorligi va atrof-muhitga salbiy ta’sirini kamaytirish usullari, shuningdek, texnologiyani yanada takomillashtirish bo‘yicha tavsiyalar berilgan.