TEXNOGEN CHIQINDILARINING SAQLASHNING OQILONA USULINI TANLASH VA ATROF-MUHITGA SALBIY TA’SIRINI KAMAYTIRISH - Yoqub Latipovich, Karimov; Zuhriddin Yoqub o‘g‘li, Latipov; Shaxriddin Nasritdinovich, Turobov; Haydarova , Mashxura Shonazar qizi (Sanoatda raqamli texnologiyalar, 2024)
Maqolada Tepaqo‘ton kaliy koni qurilishi vaqtida kon lahimlarini o‘tish ishlari davomida qazib olingan tosh tuzni saqlash ag‘darmasi, chiqindi ag‘darmasida (boyitish fabrikasining tuz chiqindisi) tarkibida silvinit rudasini qayta ishlash va boyitish natijasida olingan galit chiqindilarini saqlashning oqilona usulini tanlash va atrof-muhitga salbiy ta’sirini kamaytirish tahlil qilingan. Texnik tuz ag‘darmasidan asosiy farqi texnogen ifloslanishning mavjudligidir, buning natijasida tuz chiqindilaridan foydalanish uchun nafaqat mexanik, balki zaharli ikkilamchi chiqindilar paydo bo‘lishi bilan kimyoviy tozalash ham zarur. Shu sabablarga ko‘ra, texnik tuz ag‘darmasi va chiqindi ag‘darmasini ikkita mustaqil alohida hududiy ob’ekt sifatida joylashtirishni talab etishi izohlangan.