ДЕХҚОНОБОД КАЛИЙ ЗАВОДИ” АЖ ТОҒ-КОН МАЖМУАСИДАГИ Н2А КАТЛАМНИНГ №7 ва №8 ПАНЕЛЛАРНИ ҚАЗИБ ОЛИШДАГИ НОБУДГАРЧИЛИК ВА СИФАТСИЗЛАНИШНИ КАМАЙТИРИШ УЧУН ЛАХИМЛАРНИ ОПТИМАЛ ЖОЙЛАШУВИНИ АНИҚЛАШ - A.С. Исмаилов; Амиржон, Хўжақулов; Фарузхон, Олимов (Sanoatda raqamli texnologiyalar, 2023)
Ушбу мақолада Тепақўтон тоғ-кон мажмуасидан қазиб олинган фойдали қазилманинг нобудгарчилик ва сифатсизланиш сабаблари тизимли таҳлил қилиниб, нобудгарчилик ва сифатсизланишнинг асосий келиб чиқиш сабаблари аниқланган. Шу билан бир қаторда сифатсизланиш ва нобудгарчиликни камайтириш бўйича асосланган таклифлар ишлаб чиқилган. Кон лаҳимларини қатламда жойлаштиришда оптимал жойлашуви аниқланиб нобудгарчиликни камайтириш кўрсаткичлари аниқланган. Калит сўзлар: йўқотилиш, суюлтириш, оптимал жойлашиш, устун, тўлдириш, умумий кон ва эксплуатацион йўқотилишлар, кон босими.