TASHQI KONDENSATORLI QUYOSH SUV CHUCHUTGICH QURILMALARINING ZAMONAVIY HOLATI TAHLILI - Raximov, Nurbek; Aliyarova, Lola (Innovatsion texnologiyalar, 2023)
Jahonda shо‘r suvdan chuchuk suv olishning turli usullari qо‘llaniladi. Chuchuklantirish jarayoniga katta miqdordagi energiya talab etilganligi sababli, qayta tiklanuvchi energiya manbalari, xususan quyosh energiyasidan foydalanib chuchuk suv olish dolzarb masalalardan biri hisoblanadi. Quyosh suv chuchutgichlarining unumdorligi quyosh nurlanish intensivligi, shamol tezligi, bug‘latish kamerasidagi suv sathiga va shaffof qoplamani о‘rnatilish burchagiga bog‘liq bо‘lib, ushbu omillarni tо‘g‘ri tanlash orqali quyosh suv qurilmalarining unumdorligini optimallashtirish mumkin. Shuningdek quyosh suv chuchutgich qurilmalarida bug‘ni kondensatsiyalanish tezligini oshirish yordamida ham unumdorlikni oshirish mumkin. Ushbu tadqiqot ishida quyosh chuchutgich qurilmasida kondensatsiyalanish tezligini oshirish hisobiga unumdorlikni oshirishning tо‘rtta usuli taklif etilgan. Ushbu usullar bо‘yicha olib borilgan tadqiqot ishlarining tahlili hamda usullarni unumdorlikka ta’sirlarini qiyosiy natijalari keltirilgan. Ushbu tadqiqot ishida keltirilgan ma’lumotlardan quyosh suv chuchutgich qurilmalarining unumdorligini oshirishda foydalanish mumkin.