QUYOSH FOTOELEKTR STANSIYALARI ELEMENTLARINING OPTIMAL TARKIBINI TANLASH MASALASINING MATEMATIK MODELI VA UNI YECHISH ALGORITMI - Gayibov, Tulkin; Toshev, Tajiddin (Innovatsion texnologiyalar, 2023)
Hozirgi davrda butun Jahonda, shu jumladan O‘zbekiston Respublikasida, energetika sohasi taraqqiyotining asosiy yo‘nalishlaridan biri elektr energetika tizimlariga quyosh fotoelektr stansiyalarini joriy etish muammolari bilan bog‘liq. Bunday stansiyalarga ega bo‘lgan elektr tizimlarini loyihalash ularni tashkil etuvchi elementlarning optimal tarkibini uzoq muddatli foydalanish shartlarini e’tiborga olib tanlash asosida amalga oshirilishi zarur. Hozirgi davrda ushbu muammoni hal etishga bag‘ishlangan bir qator ishlarning mavjudligiga qaramasdan elementlarning optimal tarkibini barcha ta’sir etuvchi faktorlarni e’tiborga olib tanlashning matematik modellari va algoritmlari yetarli darajada takomillashmagan. Ushbu maqolada akkumulyator batareyasiga ega bo‘lgan quyosh fotoelektr stansiyali avtonom elektr energetika tizimi uchun bunday masalaning matematik modeli va uni yechish algoritmi taklif etilgan.