CALCULATION OF HEAT LOSS THROUGH CHAMBER WALLS OF MULTIFUNCTIONAL HELIOTECHNICAL DEVICE - Kuziyev , Olmosbek (Innovatsion texnologiyalar, 2024)
Maqolada quyosh energiyasi bilan ishlaydigan tuxum inkubatorining issiqlik talabi oʻrganib chiqilgan. Bunda quyidagilar amalga oshirildi: barqaror namlik va harorat holati, inkubator materiallari doimiy issiqlik oʻtkazuvchanligiga ega ekanligi aniqlandi. Qurilma quyosh paneli va kollektori bilan jihozlangan boʻlib, yilning istalgan davrida, ayniqsa markazlashgan energiya taʼminotidan uzoqda joylashgan qishloq hududlarida keng foydalanish mumkinligi tajribalar davomida isbotlandi. Inkubatorning dizayni haqida gap ketganda, talab qilinadigan va uzatiladigan issiqlik muhim ahamiyatga ega. Inkubatordagi harorat va nisbiy namlik yetkazib beriladigan issiqlik va shamollatish darajasiga bogʻliq. Yetarli issiqlik taʼminoti va shamollatish havo aylanishini va issiqlik oʻtkazuvchanligini oshiradi. Tizimda uzluksiz issiqlik va elektr energiyasi bilan ta’minlanadi, qurilmaning inkubatsiya sifatida isitish, ventilyatsiya va sovutish tizimida anʼanaviy to‘liq elektr energiyada ishlaydigan lampali yoki elektr isitgichli inkubatorlarga nisbatan 1,5-2,0 martagacha elektr energiyani tejashi, foydali ish koeffitsiyenti 95% ekanligi aniqlandi. Qurilmani joriy etish natijasida mahsulot tannarxi muqobil energiya manbalari hisobiga 30-40%ga kamaytirildi. Qo‘shimcha ravishda dorivor o‘simliklarni quritish, sifati tez buziladigan qishloq xo‘jaligi mahsulotlarini vaqtinchalik saqlash imkonini beradi. Ilmiy-texnik materiallar va ilmiy tadqiqotlarni tahlil qilish asosida ko‘p funksiyali geliotexnik qurilmasining sxemasi va devorlari orqali issiqlik yo‘qotilishlari asoslandi. Taklif etilayotgan quyosh energiyasi bilan ishlaydigan ko‘p funksiyali geliotexnik qurilmaning inkubatsiya rejimida samarali inkubatsiya qilish imkoniyatiga ega ekanligi aniqlandi. O‘rnatilgan inkubatorning ichki muhiti natijalari tabiiy tuxum inkubatsiyasi talab qiladigan natijalarga yaqin ekanligi aniqlandi. Parrandachilik sanoatida tizimdan foydalanish elektr energiyasi bilan ta’minlash muammosini bartaraf etadi.