O‘SMIRLARDA STRESS NAMOYON BO‘LISHINING NAZARIY METODOLOGIK ASOSLARI - Mohinur , Tosheva (Journal of Social Sciences, 2024)
Bugun biz shunday jamiyatda yashayabmizki, unda o‘smirlarining o‘ziga va o‘z muammolariga e’tibor qaratish dolzarb masaladir. Bu rivojlanayotgan shaxs uchun uning shaxsiyatiga boshqalarning e’tibori juda muhim ekanligida ifodalanadi. Tengdoshlar va ota-onalarning yutuqlar va muvaffaqiyatlarga g‘amxo‘r munosabati, ular tushunish, ma’qullash va hayratga tushishga intiladi. Ular do‘stlarga juda kuchli ehtiyoj sezadilar. Kattalarga hissiy qaramlik ota-onalar va kattalar tomonidan chuqur tushunish zarurati bilan ifodalanishi mumkin. Maktabda o‘smir turli xil muammolarga duch kelishi natijasida ko‘plab stressli sharoitlarga tushib qoladi. Maqolada o‘smirlarda stress namoyon bo‘lishining nazariy metodologik asoslari, uni keltirib chiqaruvchi omillar, stressli vaziyatlarning salbiy ta’siri o‘smirning o‘quv faoliyatiga, uning xulq-atvoriga, tengdoshlari va o‘qituvchilari bilan munosabatlariga ta’sir qilishi ilmiy yondashuvlar asosida psixologik tahlil qilingan.