ЕР ОСТИ МЕВА-САБЗАВОТ САҚЛАШ ОМБОРЛАРИДА ЭНЕРГИЯ ТЕЖАМКОР СОВУҚЛИК ТАЪМИНОТИ ТИЗИМИНИ ТАДҚИҚ ҚИЛИШ - Яхшибоев, Ш.К.; Вардияшвили, А.А.; Пардаев, З.Э.; Суюнов, P.М. (Muqobil energetika, 2024)
Ушбу мақолада ер ости мева-сабзавот сақлаш омборларининг совуқлик таъминоти тизимида энергия тежамкор тупроқ ости совуқлик аккумуляторини қўллаш усуллари таклиф этилган. Дастлабки илмий тадқиққот натижаларига кўра Қашқадарё иқлими шароитида мавжуд табиий совуқлик манбалари таҳлил қилинди, NASA тизими маълумотлари асосида йиллар кесимида манфий ҳароратли суткалар сони ва совуқлик индекси аниқланди. Мазкур тизимни сақлаш омборларида қўллаш юзасидан дастлабки назарий тадқиқод натижалари келтирилган.