CHIQINDILARDAN VODOROD OLISH USULLARINI TADQIQOT QILISH - Toshmamatov, Bobir; Valiyev, Sunnatillaxon (Muqobil energetika, 2024)
Maqolada qattiq maishiy chiqindilarni (QMCh) atrof-muhitga ta’siri va uni qayta ishlash darajasi tahlil qilingan. QMChlarni piroliz usulida qayta ishlash imkoniyatlari ko‘rib chiqilgan. Olingan muqobil yoqilg‘i namunalarining tarkibi aniqlangan. Mualliflar tomonidan shaxta shnek barabanli “piroliz+vodorod” qurilmasining issiqlik sxemasi ishlab chiqilgan va ratsional ish rejimi asoslangan. Qattiq maishiy chiqindilarni qayta ishlash natijasida olingan pirogazni termik qizdirish natijasida vodorod olish usulining samaradorligi 70÷80% ga baholangan va ishlab chiqarilgan vodorodning narxi 1500÷2000 so‘m/kg ni tashkil qilishi aniqlangan.